Jaarlijks miljard euro aan versproducten weggegooid

Tamara (Chanty)
Per jaar gooien bedrijven en consumenten circa een miljard euro aan versproducten, waaronder groente en vlees, weg wegens derving. Dat is zo'n 35 procent van de totale omzet. Dit blijkt uit een onderzoek van de stichting Agro Keten Kennis (AKK) in samenwerking met het onderzoeksbureau WUR Agrotechnology & Food Innovations van de universiteit van Wageningen.

Omgerekend zou de totale hoeveelheid weggegooid voedsel neerkomen op een miljoen kubieke meter, of vijfhonderd volle supermarkten op jaarbasis. Een groot deel, zo'n 20 tot 25 procent, gaat al verloren bij de producenten en toeleveranciers zelf. Het betreft dan producten die zijn afgekeurd of beschadigd tijdens het transport. Tevens kan een mislukte oogst leiden tot derving.

Ook in de winkels zelf gaat zo'n 2 tot 6 procent van de producten verloren. En de consumenten gooien ongeveer 135 kilo aan versproducten per jaar per persoon weg. Waarmee ook zij een grote bijdrage leveren de derving. Volgens deskundigen kan het probleem deels opgelost worden door het gebruik van nieuwe, verbeterde verpakkingsvormen.