Irakezen in Nederland gearresteerd

Rob (R@b)
dagunner_NL had ons via de nieuws-submit te melden:

In Nederland zijn twee mannen aangehouden die verdacht worden van het voorbereiden danwel plegen van terroristische aanslagen op Amerikaanse doelen in Irak. Beiden mannen zijn afkomstig uit Irak. Eén van hen, een 32-jarige man, heeft ook een Nederlands paspoort. De ander is een 35-jarig Iraakse immigrant uit Amersfoort.

Tijdens een huiszoeking bij de Nederlandse Irakees is een videoband aangetroffen waarop beelden staan van de voorbereiding van een aanslag op een Amerikaanse militair konvooi in Irak. De opnamen dateren van oktober 2003. De verdachte Irakees staat zelf óók op de beelden. Onbekend is nog of de aanslag gelukt is.

Verder staan op de band beelden van gemaskerde mannen die in het Arabisch verklaringen afleggen over aanslagen op het Amerikaanse leger in de omgeving van de Iraakse stad Fallujah.

Zelfmoord cd-roms
De aanhoudingen werden verricht door de nationale recherche, naar aanleiding van een AIVD-tip. Buiten de twee eerder genoemde mannen werden nóg twee Irakese immigranten aangehouden, in Amersfoort en Barneveld. Twee van hen, 35 en 20 jaar oud, worden (vooralsnog) niet verdacht van lidmaatschap van een terroristische organisatie. Zij zijn gearresteerd op verdenking van inbraak, bedreiging en illegaal wapenbezit. Bij huizoekingen werden twee vuurwapens met munitie, mobiele telefoons, videobanden, fotorolletjes, foto's, negatieven, computerbestanden, administratieve stukken en een groot aantal cd-roms met amateurbeelden van (zelfmoord-)aanslagen in vermoedelijk Irak, in beslaggenomen.

Er zijn geen aanwijzingen dat de verdachten aanslagen in Nederland aan het voorbereiden waren. Het onderzoek naar de Irakezen is al in september 2004 begonnen onder leiding van het landelijk parket. Aanleiding was informatie van de veiligheidsdiensten AIVD en MIVD over betrokkenheid van Irakese immigranten bij aanslagen in Irak.