LPF wil politieke controle op OM

Gertjan (Kozzmic)
Icoon politiek binnenland nieuws"Wij zijn verbijsterd. Dit tart iedere verbeelding." Dat zegt LPF-Kamerlid Joost Eerdmans naar aanleiding van de strafeisen die gisteren werden uitgesproken in de zaak rond de vermoorde peuter Savanna. Officier van Justitie I. Degeling eiste respectievelijk drie en twee jaar celstraf en tbs tegen de moeder van Savanna en haar vriend.

Eerdmans spreekt over een wanprestatie. Hij is van mening dat het Openbaar Ministerie (OM) minimaal tien jaar had moeten eisen. "Er is ook nog zoiets als vergelding. Deze mensen hebben zó veel leed berokkend", stelt de LPF'er. Dat de officier het op een sterk verminderde toerekeningsvatbaarheid gooide en dat doodslag niet bewezen kon worden acht Eerdmans een gebrekkige redenering.

Het Kamerlid wil na de zomer een plan presenteren dat de politieke controle op het OM versterkt. "De politiek móet op dit soort momenten aan de teugels trekken", vindt Eerdmans. Hij vindt het een taak van politici om te reageren, ook al is er nog geen definitieve uitspraak gedaan over een kwestie.

Joost Eerdmans
Joost Eerdmans