Turkse president vetoot deel strafwet

Rob (R@b)
De Turkse president Ahmet Necdet Sezer heeft zijn veto uitgesproken over een bepaling in het nieuwe wetboek van strafrecht. De regerende AK-partij van premier Recep Tayyip Erdogan had in de nieuwe strafwet een amendement laten opnemen dat de straffen op niet door de overheid goedgekeurde cursussen over de koran vermindert.

De als zeer seculier bekend staande Sezer gaat daar niet mee akkoord. De amendementen op de korancurssussen worden in Turkije door niet AK-partij aanhangers vooral beschouwd als een poging van Erdogan en consorten om het zeer gelovige gedeelte van de achterban te vriend te houden.

De achterban van de AK-parij mort namelijk omdat er van de 'gelovige' actiepunten van de AK-partij tot nog toe weinig terecht is gekomen. Zo is op universiteiten de hoofddoek nog steeds verboden en patrouilleert op sommige universiteiten de zogeheten 'hoofddoekpolitie' actiever dan ooit.

Tegenstanders van de wetswijziging noemen de voorgestelde verzachting van de straf een eerste stap op weg naar 'islamisering' van Turkije. Het kan het pad effenen voor obscure imams om extremistische versies van de islam te onderwijzen. Nu staat op 'illegale' korancursussen nog een straf van 3 tot 6 jaar. Onder de nieuwe wet zou dat niet meer dan 3 tot 12 maanden worden.

EU
De AK-partij kan na het veto van de Turkse president twee dingen doen: het amendement laten rusten, of het opnieuw aannemen in het parlement. In dat geval kan Sezer naar het Constitutionele Hof stappen en een procedure beginnen om de bepalingen onwettig te laten verklaren.

Turkije moet zijn strafboek aanpassen omdat het lid van de Europese Unie wil worden. De nieuwe strafwet stelt dan ook strenge straffen op martelen en pakt bijvoorbeeld ook eerwraak harder aan. Turkse journalisten vinden echter dat met de nieuwe strafwet nog steeds te veel beperkingen worden gesteld aan de vrijheid van meningsuiting.