Verbod vrouwen bij Iraans voetbal doorbroken

Reya
De afgelopen vrijdag gespeelde voetbalwedstrijd tussen Iran en Noord-Korea was een klein unicum. Niet zozeer omdat Iran met 1-0 won en daarmee - net als in 1998 - de eindronde van het WK lijkt te gaan halen, maar wel omdat er een groep vrouwen aanwezig was in het stadion. Zo'n twintig vrouwen hadden het voorrecht de wedstrijd te mogen aanschouwen tussen de twee landen, die beiden door de VS fel bekritiseerd worden.

Alhoewel het bekijken van een voetbalwedstrijd in een stadion tot nu toe verboden was voor vrouwen in Iran, is er wel een vrouwelijke voetbalcompetitie in het streng islamitische land. De vrouwenteams spelen echter niet in stadions, maar met vijf tegen vijf in de zaal. Maar zelfs de beste voetbalsters uit deze competitie was het tot afgelopen vrijdag niet toegestaan een wedstrijd in de mannencompetitie te bezoeken.

Het is overigens niet zeker of de actie van afgelopen vrijdag ook vervolg krijgt. De aanwezigheid van de vrouwen was het gevolg van een petitie die de vrouwen naar de Iraanse voetbalbond hadden gestuurd. De bond besloot daarop de uitsluiting van vrouwen eenmalig op te heffen. De vrouwen zaten in een vak tussen twee vakken Koreaanse supporters, moesten geheel gesluierd gaan en mochten geen enkel contact hebben met mannen in het stadion. Niettemin smaakte het eenmalige bezoek naar meer voor de vrouwen, en er gloort hoop voor hen: een door de regering goedgekeurde Iraanse presidentskandidaat heeft zich al sterkgemaakt voor een opheffing van het verbod.

Enkele vrouwen die aanwezig waren in het stadion denken dat de kandidaat met dat standpunt veel stemmen zal trekken. 'Veel jonge vrouwen in Iran zijn gefrustreerd dat ze niet naar het stadion kunnen en altijd maar op de televisie wedstrijden moet volgen', aldus een bezoekster. Een - eveneens vrouwelijke - scheidsrechter in de vrouwencompetitie verklaarde: 'Dit is alleen maar het begin van een nieuwe cultuur waarin vrouwen zonder belemmeringen stadions mogen betreden. We strijden voor ons recht om in het stadion in plaats van achter de televisie voetbal te mogen kijken. Er zouden geen grenzen mogen zijn.'

De vrouwen hopen dat er een uitzondering gemaakt gaat worden in verband met de voetbalgekte in Iran. Zo zou ayatollah Khomeini, de zestien jaar geleden overleden leider van de islamitische revolutie in Ran, een groot fan van voetbal zijn geweest. Na de revolutie heeft Khomeini persoonlijk voorkomen dat voetbal - onder de invloed van fundamentalische geestelijken - verboden werd, zo gaat het verhaal. Ook werd, nadat tijdens het wereldkampioenschap in 1998 Iran haar aartsvijand de Verenigde Staten met 1-0 had verslagen, de doelpuntenmaker vrijgesteld van dienstplicht.

Khomeini was echter wel streng in de leer betreft het scheiden van seksen; uit die overtuiging vloeide ook het verbod voor vrouwen om voetbalwedstrijden te bezoeken uit. Voor de wedstrijd werd een afbeelding van Khomeini ook menigmaal op de schermen van het stadion vertoond, begeleid door verzen uit de koran. Jonge Iraniërs zijn niettemin weinig onder de indruk van de politieke statements. 'Via politiek kunnen we amper iets bereiken. Voetbal geeft ons daarentegen wat opwinding in het leven', aldus een 24-jarige mannelijke bezoeker van de wedstrijd.