'GeenStijl herbergt 'digitale crimineel''

Rob (R@b)
justhg had ons via de nieuws-submit te melden:

Eén van de populairste weblogs van Nederland, GeenStijl.nl, heeft een 'ex-digitale-crimineel' binnen haar gelederen. Althans dat meldt het tijdschrift Bright, dat in haar nieuwste editie de namen van de GeenStijl-medewerkers op een rijtje zet.

Volgens Bright gaat het om de weblogger die zich bedient van de naam 'De Chileen'. Achter deze nick gaat volgens het magazine de 23-jarige Oscar van Wijland schuil. Hij zou de technische man zijn van GeenStijl. Van Wijland werd in 2002 veroordeeld tot zes maanden voorwaardelijk wegens een computerkraak die gepleegd werd in 2000 bij provider Sonera, zo meldt Bright.

Bij de Sonera-hack werden in 2000 meer dan 100.000 inlognamen en wachtwoorden door hackers buitgemaakt. Naast gebruikersgegevens tapten de hackers ook e-mailverkeer van abonnees en interne e-mail van Sonera-medewerkers.

Weesie
Volgens tijdschrift Bright kwam door deze hack Van Wijland in contact met journalist Romke Spierdijk, die in De Telegraaf een artikel wijdde aan deze zaak. Deze Spierdijk is samen met Telegraaf-journalist Dominique Weesie de oprichter van GeenStijl. Spierdijk is al enige tijd weg bij zowel GeenStijl als de Telegraaf. Dominique Weesie laat weten nog wel aan GeenStijl te zijn verbonden, maar dat hij niet meer optreedt namens het weblog sinds zijn werkgever vraagtekens heeft gesteld over zijn betrokkenheid bij GeenStijl.

Voormalig DJ en actief weblogger Adam Curry ontdekte indertijd al rap dat achter de GeenStijl-nickname 'Fleischbaum' Dominique Weesie schuilging en dat 'Rombo' Romke Spierdijk was. Andere medewerkers van GeenStijl zouden de journalisten/columnisten Ambroos Wiegers (prof. Hoxha) en Jaap Stalenburg (St*rfucker) zijn.

Bright meldt ook dat Ilse Media interesse heeft getoond voor GeenStijl. De directeur van Ilse Media beaamt dat er inmiddels diverse gesprekken hebben plaatsgevonden met de webloggers. GeenStijl zou zich echter hebben teruggetrokken uit de gesprekken met Ilse.

'Niet betrokken'
Weblog GeenStijl bericht vandaag zelf ook over het feit dat ze, zoals ze zelf schrijven, in het 'blaadje' Bright staan: ''Maar liefst vijf pagina's over de "populairste" weblog van Nederland. Wij voelen ons vereerd. Blijkbaar had de manisch depressieve Van Jole weer wat energie over om ouderwets zijn vingertje te heffen'', aldus GS. Het artikel in Bright is afkomstig van de (internet)journalisten Francisco van Jole, Marie-Claire van den Berg en Tonie van Ringelestijn.

Op het aan GeenStijl gelieerde weblog Staatsgeheim.com wordt overigens ontkend dat Van Wijland bij GeenStijl betrokken is.


Bright bericht over weblog GeenStijl