Nederland voorop in EU qua breedband

Peter (The_Duce)
Asskicker14 en Mastertje hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Nederland voert de lijst aan wat betreft breedbandpenetratie in Europa. Vorig jaar bleef de teller steken bij twaalf procent, dit jaar steeg het percentage breedbandaansluitingen tot negentien. Dit percentage ligt 10 procent hoger dan het gemiddelde in de EU wat neerkomt op zo'n 9 procent als de nieuwe lidstaten worden meegeteld. Zonder deze nieuwe lidstaten zou het gemiddelde rond de tien hebben gelegen.

Begin 2004 waren er slechts vier landen waar meer dan tien procent van de bevolking beschikte over een breedbandaansluiting. De betreffende landen zijn Denemarken, België, Nederland en Zweden. Na een jaar voerden deze landen nog steeds de ranglijst aan maar veranderde de onderlinge verhouding wel. Zo wist Nederland de koppositie te bemachtigen gevolgd door Denemarken en België.

Gedurende 2004 groeide de breedbandpenetratie met zeven procent. In België en Zweden was de groei met vier procent lager dan het gemiddelde terwijl in het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk het aantal breedbandlijnen bijna verdubbelde. Het percentage breedbandconnecties van deze twee Europese grootmachten ligt nu boven het Europees gemiddelde.

In de Europese Unie zijn in totaal veertig miljoen breedbandverbindingen waarmee het aantal verbindingen sneller groeide dan het jaar ervoor. DSL vindt de meeste aftrek met een aandeel van tachtig procent in alle breedbandverbindingen. De overige verbindingen komen vooral tot stand komen via de kabel.