De Villepin volgt Raffarin op als Franse premier

Ferry (Veerboot)
Daanemanz had ons via de nieuws-submit te melden:

Jean-Pierre Raffarin heeft zijn ontslag ingediend als premier van Frankrijk. Net als maandag sprak Raffarin vanochtend met president Chirac. Na het gesprek lichtte Raffarin de pers in over zijn ontslag.

Het ontslag van Raffarin werd verwacht, nadat de Fransen afgelopen zondag in een referendum 'nee' zeiden tegen de Europese grondwet. Dit was een gevoelige nederlaag voor Raffarin, die drie jaar premier van Frankrijk is geweest.

Vanavond zal Chirac in een televisietoespraak bekendmaken dat hij minister van Binnenlandse Zaken Dominique de Villepin benoemd heeft tot premier. Nicolas Sarkozy, de voorzitter van de regeringspartij UMC, is de opvolger van De Villepin op Binnenlandse Zaken. Van Sarkozy is bekend dat hij de volgende president van Frankrijk wil worden.

De 51-jarige De Villepin geldt als een vertrouweling van Chirac. Tijdens de Irak-crisis ging hij als minister van Buitenlandse Zaken tegen de Amerikaans-Britse lijn in. Bij een herschikking van het kabinet werd hij benoemd op Binnenlandse Zaken.