Amerika herdenkt haar oorlogsslachtoffers

Tim (eSSe)
Icoon Buitenlands nieuwsIn Amerika zijn vandaag de Amerikanen die ooit in een oorlog omgekomen herdacht. Deze traditie, die altijd op 30 mei plaatsvindt, vond plaats bij National Cemetery. Hier legde president Bush een bloemstuk en hield een speech.

"De soldaten die allen hun land hebben gediend in de tijd dat dat nodig was, eren wij vandaag. Deze soldaten vochten voor de idealen van Amerika, en toen de zon vanochtend opkwam hingen daarom onze vlaggen halfstok als getuigen van diep respect voor deze mannen en vrouwen." Ook werd vandaag de oudste veteraan van Amerika geëerd. Lloyd Brown was zestien jaar oud toen hij zich bij de Amerikaanse landmacht aanmeldde om te vechten in de Eerste Wereldoorlog. De veteraan is nu 103 jaar oud en een van de dertig nog levende oorlogsveteranen uit de Eerste Wereldoorlog.

Ook op zondag was er een speciaal gedenkteken aan de gesneuvelde soldaten. Duizenden motorrijders trokken met hun motoren van National Cemetery naar het Viëtnam-herdenkingsteken. Deze "rollende bliksem" werd, door de minister van defensie Rumsfeld, bedankt voor het schenken van hun aandacht aan de vrijheid.