Politieke leiders mijden debat met regering

Gertjan (Kozzmic)
Icoon politiek binnenland nieuwsLeden van de regering zijn verbaasd over de afwezigheid van de fractievoorzitters van CDA, VVD en D66 tijdens een debat waarin de regering verantwoording aflegt over het gevoerde beleid in 2004. In een motie die vorig jaar werd ingediend door de VVD werd aangedrongen op de aanwezigheid van alle kabinetsleden. De leiders in de Kamer laten zelf het debat echter over aan fractiegenoten.

Behalve de fractievoorzitters van de drie regeringspartijen laten ook SP-leider Jan Marijnissen en onafhankelijk Kamerlid Geert Wilders het debat dat donderdag wordt gehouden aan zich voorbij gaan. Vice-premier Gerrit Zalm stelt verrast te zijn door de afwezigheid van de kopstukken. "Een forse meerderheid van de Kamer heeft gevraagd om een debat met het voltallige kabinet. Ik dacht dat het dan een goede gewoonte was, dat de fractievoorzitters het debat voeren. Dat hadden wij wel prettig gevonden." In de vorig jaar ingediende motie van de VVD werd juist gesteld dat 'de verantwoording over het gevoerde beleid en de daarmee behaalde resultaten een hoogtepunt in het parlementaire jaar is'.

LPF-fractievoorzitter Gerard van As vindt de houding van zijn collega's 'onbeschoft'. "Echt ongehoord. En het smoesje van Van Aartsen dat hij campagne voor de Europese grondwet moet voeren, is natuurlijk te gek voor woorden. Hij kan na het debat ook folderen", stelt de LPF'er. Vorig jaar debatteerden fractiespecialisten alleen met de minister van Financiën., maar met de aanwezigheid van het voltallige kabinet hopen de politieke partijen de verantwoording van het beleid meer aanzien geven.