Zimbabwe wil toch voedselhulp accepteren

Jeroen (steenz)
Icoon Buitenlands nieuws Zimbabwe wil vanaf heden toch voedselhulp van de Verenigde Naties gaan accepteren. Dat heeft de onlangs herkozen president Robert Mugabe verklaard. Hoewel honderdduizenden inwoners van het Afrikaanse land een tekort aan voedsel hebben, weigerde Mugabe lange tijd alle voedselhulp. Hij zag de hulp als politieke bemoeienis van het buitenland, omdat er meestal voorwaarden aan verbonden waren.

De hongersnood ontstond enkele jaren geleden, toen Mugabe in rap tempo het land van blanke boeren begon te onteigenen. Bijna alle landerijen werden door de staat in beslag genomen, meestal met behulp van geweld. Door de hervormingen raakte de landbouwsector ernstig verstoord, waardoor de voedselproductie sterk afnam. Zimbabwe veranderde zo in een paar jaar van een land met voldoende voedsel in een land met hongersnood.

Mugabe werd al voor de hervormingen gewaarschuwd door critici en door de VN. Toch werd het omstreden landbouwbeleid doorgedrukt. De slechte oogsten zouden volgens de regering de schuld zijn van langdurige droogte; de landhervormingen zouden juist erger voorkomen hebben. Aanbiedingen van voedselhulp uit het buitenland werden voorheen altijd afgeslagen omdat ze 'niet nodig waren' of omdat de voorwaarden niet acceptabel waren.