Remkes wil uitleg over 'verkapt loon' raadsleden

Gertjan (Kozzmic)
Icoon politiek binnenland nieuwsMinister Johan Remkes van Binnenlandse Zaken wil uitleg van de Amsterdamse burgemeester Cohen over extra onkostenvergoedingen aan raadsleden. VVD-wethouder Frits Huffnagel trad onlangs af nadat bleek dat hij in zijn eerdere functie als fractievoorzitter maandelijks duizend euro extra kreeg van zijn fractie, en dit niet opgaf bij de belastingen.

Huffnagel is niet de enige. Ook de vier leden van de CDA-fractie in de Amsterdamse raad kregen vierhonderd euro per maand extra toegeschoven. Remkes wil weten of deze onkostenvergoedingen, betaald uit de fractieondersteuning, niet strijdig zijn met de Gemeentewet, die bepaalt dat raadsleden alleen recht hebben op de 2350 euro bruto (inclusief onkostenvergoeding) die ze maandelijks krijgen. Volgens de Amsterdamse PvdA keren sommige fracties het geld uit als verkapt loon.

De lokale politici vergaderden vorige week over een rapport dat onrechtmatigheden met betrekking tot de ontvangen fractieondersteuningen blootlegde. Ze besloten om nog voor de zomer een eigen onderzoek te presenteren. De Amsterdamse partijen ontvangen, afhankelijk van de fractiegrootte, vele tonnen per jaar aan financiële ondersteuning.

Behalve de VVD en het CDA kwamen meer partijen in opspraak. Gonny van Oudenallen, het enige raadslid van Mokum Mobiel, zou 21.000 euro hebben overgemaakt naar een eigen bedrijf voor 'adviezen'. De Socialistische Partij maakte 326.000 euro, bestemd voor lokale politieke activiteiten, over naar de landelijke partijcentrale in Rotterdam. De twee leden van Leefbaar Amsterdam weigerden inzicht te geven waar de vergoeding van in totaal 258.949 euro aan op is gegaan.