Rotterdam wil 'pappatax'

Jasper (Flumina)
pberends had ons via de nieuws-submit te melden:

Mannen, die wel kinderen verwekken, maar geen verantwoordelijkheid over de kinderen hebben, moeten een 'pappatax' betalen. Dit voorstel komt van de Rotterdamse wethouder van Onderwijs en Integratie Leonard Geluk (CDA). Hij zal de ministers van Justitie en Sociale Zaken vragen hiervoor de wet te veranderen, zodat zijn plan mogelijk wordt.

Alleenstaande moeders die een uitkering aanvragen, zullen minder geld krijgen. Het tekort moet dan door de vader zelf worden aangevuld. Dit kan voor de vader oplopen tot maximaal een kwart van zijn inkomen. Voor vaders in de bijstand zal het om een 'symbolisch bedrag' gaan van vijftig euro.

Voor vaders, die weigeren, zullen 'alle nodige stappen' ondernomen worden. Een vader, die ontkent dat het kind van hem afkomstig is, kan in het uiterste geval worden gedwongen een DNA-test te doen. Leonard Geluk wil ook minderjarige vaders niet ontzien. Hij hoopt dat de strenge maatregelen een preventief effect hebben.

Leonard Geluk heeft de maatregel afgekeken van Engeland. Het is volgens hem hoognodig. "Ik vind dat vaders de verantwoordelijkheid voor hun kind moeten nemen. Helaas gebeurt dat lang niet altijd en wordt de verantwoordelijkheid afgewenteld op de overheid. Dat moeten we niet meer willen."