Enschede herdenkt vuurwerkramp

Peter (oldenzaaltjuh)
AMD64 en RichardNB hadden ons via de nieuws-submit te melden:


Vandaag is het precies 5 jaar geleden dat in Enschede de vuurwerkramp plaats gevonden heeft. Bij deze ramp zijn 22 mensen om het leven gekomen en zijn er meer dan duizend mensen gewond geraakt. Ook is er een hele woonwijk verwoest.


13 mei 2000, een dag om nooit meer te vergeten. Vandaar dat er vandaag om 15.00 een stille tocht is gehouden die door de wijk Roombeek langs dé plek van de vuurwerkopslag SE Fireworks liep en eindigde bij het kindermonument. Daar aangekomen hield de nieuwe burgemeester een toespraak.

"De wonden zijn vers. Veel verdriet heeft nog geen plek gekregen. Toch zien we om ons heen het nieuwe leven weer de wijk instromen", aldus burgermeester P. den Oudsten. Ook werden bij het kinderkunstwerk de namen van de 22 overledenen genoemd en vertelde een slachtoffer haar persoonlijke verhaal.

Op de gebouwen van de gemeente Enschede, de brandweer en de politie hing de vlag vandaag halfstok. Ook particulieren mochten de vlag halfstok hangen. Tussen 15.25 tot 15.30 uur luidden alle kerken in Enschede de klokken.


De plek van het kindermonument waar de tocht eindigde