Akkoord na staking bij McDonald's speelgoedfabriek

Tamara (Chanty)
geldropse_polleke had ons via de nieuws-submit te melden:

Na een staking van twee dagen zijn de bijna tienduizend werknemers van een McDonald's Happy Meals speeltjesfabriek in Vietnam vandaag weer aan het werk gegaan. De werknemers, grotendeels jonge vrouwen, staakten als protest tegen de slechte behandeling en werkomstandigheden. Gisteren werd er een akkoord gesloten, waarin hogere lonen, kortere werkdagen, een vrije zondag en verbeterde omstandigheden beloofd werden.

De werknemers zeiden regelmatig door hun bazen te worden vernederd en uitgescholden. De werktijd zou twaalf uur per dag bedragen met slechts drie kwartier pauze. En wie vaker dan twee keer naar het toilet moest, moest een deel van zijn salaris inleveren. Ook was er volgens een van de werknemers geen drinkwater in de fabriek en viel er regelmatig iemand flauw.


Het hoofdkantoor van McDonald's in de Amerikaanse staat Illinois liet gisteren weten, dat de toeleveranciers van het bedrijf zijn gehouden aan een gedragscode, waarin staat dat ze hun personeel goed moeten behandelen. Een woordvoerster zei geen uitlatingen te kunnen doen over de specifieke klachten van de Vietnamese werknemers. "Maar alle kwesties zijn opgelost, wat ze ook inhouden."

Werknemers van de fabriek staakten eerder al in 1998, omdat ze minder dan het minimumloon verdienden en niet de kans kregen zich te verenigen. De fabriek bestond toen twee jaar. McDonald's stelde toen dat inspectie had aangetoond, dat de fabriek voldeed aan de in Vietnam gestelde veiligheidsvoorschriften.