Helft goede doelen weigert inzage financiën

Nicole (omearos)
pberends had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon economisch nieuwsDe Donateursvereniging, die goede doelen in kaart brengt, heeft van ruim de helft van de goede doelen geen jaarverslag ontvangen. Ook na herhaaldelijk verzoek werd er niks opgestuurd, of goede doelen gaven aan te weigeren hun jaarverslag openbaar te maken. In totaal is er van 55 procent van de goede doelen niks ontvangen.

Van de 392 instellingen die de Donateursvereniging heeft aangeschreven, heeft 40 procent het keurmerk van het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF). Om dit keurmerk te krijgen moeten instanties onder andere hun jaarverslag beschikbaar stellen voor geïnteresseerden. Van de benaderde goede doelen met een keurmerk heeft echter 30 procent het jaarverslag niet opgestuurd naar de vereniging.

CBF niet onder indruk

De directeur van het CBF, J. Zwartjes, is niet onder de indruk van de cijfers. "Ik wil eerst de stukken van de Donateursvereniging inzien, en dan met name de vraagstelling", aldus Zwartjes. "Ik kan me voorstellen dat wanneer bij de fondsen gevraagd wordt naar de 'uitgebreide financiële jaarrekening' daar niet direct enthousiast op wordt gereageerd. Daar kunnen marketingtechnische zaken in staan die instellingen niet openbaar willen maken."

Zwartjes verwacht dan ook dat goede doelen minder snel zullen weigeren als er naar het reguliere verslag gevraagd wordt. Maar toch vindt hij dat de uitgebreide jaarrekening bij alle fondsen gewoon beschikbaar moet worden gesteld. "Als het goed is, is dat iets waar ze trots op zijn."