Herseninfarct velt Rijk de Gooyer

Rob (R@b)
sjorti had ons via de nieuws-submit te melden:

Acteur Rijk de Gooyer (79) is getroffen door een herseninfarct. Hij kreeg afgelopen week een beroerte en ligt sindsdien in het ziekenhuis. Volgens zijn manager Van Lennep gaat het ''niet goed'' met De Gooyer.

Het is onbekend wanneer Rijk naar huis mag. ''Het probleem is dat de artsen niet exact kunnen duiden wat er precies gaande is. Momenteel wordt er een aantal tests gedaan, dus is het nog afwachten'', aldus Van Lennep.

De Gooyer heeft een zeer actief leven achter de rug. In 1944 sloot hij zich aan bij de Amerikanen en hielp mee met de bevrijding van Nederland, waarbij hij werd neergeschoten door de Duitsers. Hij was erbij toen concentratiekamp Bergen-Belsen werd bevrijd. Over zijn ervaringen zei hij een paar jaar geleden in een interview met Trouw: ''Mijn haat tegen de Duitsers werd na Bergen-Belsen haast waanzinnig; ik kon geen gewoon woord meer met ze wisselen. Later is dat langzaam weggeëbd.''

Hij begon zijn artistieke carrière ooit bij Wim Kan, brak in de jaren 50 door met Johnny Kraaykamp als het komische duo 'Johnny en Rijk '. In de jaren 60 kreeg hij samen met Kraaykamp een succesvolle tv-show bij de VARA en scoorde diverse grote hits in de Top 40.

De Gooyer haalde zijn grootste successen met hoofd- en bijrollen in films zoals 'Soldaat van Oranje', 'De Avonden', 'De Hoogste Tijd' en de jeugdfilm 'Madelief, krassen in het tafelblad'. Hij won drie maal een Gouden Kalf. In 1982 al voor zijn gehele oeuvre. In 1995 voor zijn rol in de Hoogste tijd, die hij voor het oog van de camera uit het raam van Maarten Spanjers 'Taxi' smeet, en in 1999 voor Madelief. Verder speelde hij in de jaren 90 in tv-komedies zoals 'In voor- en tegenspoed' dat uitgezonden werd bij de VARA.