Bush mag van rechter Nederland in

Gertjan (Kozzmic)
Aether had ons via de nieuws-submit te melden:

George BushDe Amerikaanse president George Bush mag dit weekend Nederland in. Dat heeft een rechter in Den Haag besloten. Een actiegroep had een kort geding aangespannen. De Hagenaars eisten de arrestatie van Bush, danwel de weigering hem toe te laten in Nederland wegens 'talrijke grove schendingen van de Conventies van Geneve'.

Volgens de rechter is dit echter een zaak van de politiek en politieke besluitvorming. Toewijzing van de eisen zou daarbij 'verregaande gevolgen hebben voor de verhoudingen tussen Nederland en de Verenigde Staten', aldus de gerechtelijke uitspraak. In de groep aanklagers waren onder meer het Haags Vredes Platform en de Haagse Stadspartij vertegenwoordigd. Ze hoopten dat de Amerikaanse president zou worden overgedragen aan het Internationaal Strafhof in Den Haag, een hof dat overigens nooit erkend is door de Verenigde Staten.

Bush komt naar Nederland om een herdenking in het Limburgse Margraten, waar veel gesneuvelde Amerikaanse soldaten uit de Tweede Wereldoorlog begraven liggen, bij te wonen. Volgens een enquête van opiniepeiler Maurice de Hond heeft tweederde van de Nederlanders geen problemen met de komst van de Amerikaanse president. Van ongeveer dertig procent van de ondervraagden mag er gedemonstreerd worden tegen het bezoek, 46 procent is van mening dat er geen actie moet worden gevoerd.