'IJslollieschipper' heeft doel bijna bereikt

Robert (RRRobert)
MadGuy en Scootmobiel hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Ruim anderhalf jaar na de eerste succesvolle testen staat een inwoner van Emmeloord op het punt bijzondere en lang gekoesterde droom te verwezelijken: een volwaardig vikingschip gemaakt van van ijslollystokjes te water laten.

Robert McDonald bouwde het schip op uit bijna 15 miljoen ijsstokjes. Inclusief alle voorbereiding is hij daarvoor twee jaar lang in de weer geweest. Hij is zelf zeer content met het eindresultaat: "Nederland is het enige land met een vikingschip gemaakt van ijsstokjes. Het is het ultieme speelgoed."

In 2003 deed de man al succesvolle vaarproeven met de OlaBison, een op schaal gebouwd vikingschip van zo'n 3 meter lengte, vernoemd naar de sponsors. Het nu nagenoeg voltooide schip is een levensecht uitziend vikingschip geworden van 8 meter hoog, 15 meter lang en 3 meter breed. Voor het bijeen houden van de stokjes wordt een speciale zoutwaterbestendige lijm gebruikt.

Tijdens de bouw had McDonald niet te klagen over hulp; soms liepen er wel 60 kinderen tegelijk op de bouwplaats, die McDonald meehielpen met het plakken van de stokjes. Wat de bouw dan soms weer vertraagde, omdat zijn helpers soms sneller werkten dan er houtjes konden worden aangeleverd. Overigens verzamelde hij die eerst zelf, nu werden ze geleverd door een ijsfabrikant.

Met dit schip wil de knutselaar nog een nieuw wereldrecord vestigen: het bevaren van het grootste varende object ooit, gemaakt van ijsstokjes. Het uiteindelijke doel is zelfs om de Atlantische Oceaan ermee over te steken, met als eindbestemming Florida. De verwachting is dat het schip eind mei of begin juni in Urk te water kan worden gelaten.