Stakingen dreigen bij spoorwegbeheerder

Nolius
Het CNV dreigt met een staking van het ondersteunend personeel bij de Spoorwegen. Het jongste loonbod van werkgever Pro Rail is volgens het CNV een aanfluiting. De vakbond wil dat het verschil in beloning tussen het NS-personeel, zoals machinisten en conducteurs en het ondersteunend personeel, wordt verkleind. Daarom wil de bond 4,75 procent loonsverhoging van de werknemers bij Prorail.

Acties van het spoorpersoneel kunnen het hele treinverkeer in Nederland platleggen. Prorail zorgt voor het onderhoud van de sporen en verzorgt de verkeersleiding van de treinen. "Zonder hun gecomputeriseerde toestemming rijden er geen treinen", aldus CNV Spoorwegen.

De werkgever biedt dit jaar 1 procent en volgend jaar 1,75 procent loonsverhoging. En dat is voor het CNV onbespreekbaar. De bond gaat nu met z'n achterban praten over een staking.

Voor de werknemers van de Nederlandse Spoorwegen wisten de bonden vorige maand wel goede resultaten te boeken. Niet alleen werd het volledige personeel weer ondergebracht in een CAO, ook bedongen zij een loonsverhoging van 3 procent in 2006.