Van Aartsen wil rechts tegen links bij verkiezingen

Gertjan (Kozzmic)
Icoon politiek binnenland nieuwsVVD-leider Jozias van Aartsen is voorstander van een gezamenlijke kandidaat-premier namens de regeringspartijen CDA, VVD en D66. De partijen zouden voorafgaand aan de volgende verkiezingen één kandidaat-formateur moeten presenteren, die het opneemt tegen een kandidaat van de linkse oppositie. Twee duidelijk verschillende blokken maken het de burger makkelijker om te kiezen, gelooft Van Aartsen.

De VVD-aanvoerder wil niet de naam van zijn voorkeurskandidaat noemen, maar CDA-premier Balkenende en oud VVD-partijleider Hans Wiegel zouden bijvoorbeeld kanshebbers zijn. Van Aartsen wil op een VVD-congres later deze maand peilen in hoeverre de liberale achterban zijn ideeën steunt. Coalitiegenoot CDA reageerde in eerste instantie afwijzend op de uitlatingen. "Het is prettig te constateren dat Van Aartsen zich zo senang voelt in de coalitie, maar wij houden vast aan het principe dat onze lijsttrekker ook onze premierkandidaat is. Dat zijn we aan onze stand verplicht", aldus een woordvoerster van de christen-democraten.

'Meest instabiele democratie'
In het interview met dagblad Trouw pleitte Van Aartsen voor een direct gekozen formateur. Onder leiding van een formateur, meestal de latere minister-president, wordt de personele invulling van een kabinet geregeld en wordt een regeerakkoord geschreven. Volgens Van Aartsen is de invoering van de gekozen formateur cruciaal om de democratie en de daadkracht van de staat te versterken. "We moeten af van die topplaats op de ranglijst van de instabiele democratieën in Europa", aldus de VVD'er. De gekozen formateur kan volgens hem zonder wijziging van de Grondwet worden ingevoerd, dus nog voor de volgende verkiezingen.