Exoplaneet voor het eerst op foto gezet

Jasper (Flumina)
Een anonieme FOK!ker en Naj_Geetsrev hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Astronomen hebben voor het eerst in de geschiedenis een planeet buiten ons zonnestelsel, een exoplaneet, op de foto gezet. De opname van de planeet, waar ook de bijbehorende ster te zien is, is al in september gemaakt, maar er waren twijfels of de planeet en de ster daadwerkelijk bij elkaar hoorden.

De twijfels zijn weggenomen door nieuwe metingen met de European Very Large Telescope in Chili. De twee objecten blijken inderdaad samen te bewegen. De planeet, 2M1207b, is vijf keer zo zwaar als Jupiter en draait met een afstand van ruim 8 miljard kilometer om zijn ster, een bruine dwerg, heen. De bruine dwerg staat op tweehonderd lichtjaar afstand van de aarde. Leven is onmogelijk, omdat de ster nauwelijks licht geeft.

Een Europees team onder leiding van de Franse astronoom Gael Chauvin heeft de eer de eerste foto van een exoplaneet te hebben gemaakt. Er zijn in de afgelopen tien jaar zo'n 150 exoplaneten ontdekt, maar dit gebeurde altijd via indirecte weg zoals de verschillen in de eigenschapppen van de bijbehorende ster te bestuderen. Een foto maken is echter moeilijk, omdat een ster vele malen helderder is dan de bijbehorende planeet.

Het rode stipje is de planeet 2M1207b