200 arrestaties na aanslagen Egypte

Jeroen (steenz)
Icoon Buitenlands nieuws De Egyptische politie heeft dit weekend ongeveer 200 mensen gearresteerd naar aanleiding van de twee aanslagen in Caïro van gisteren. Bij die aanslagen raakten negen mensen gewond. De drie daders, een man, zijn verloofde en zijn zus, werden bij de aanslagen gedood. De arrestaties zijn verricht in de dorpen waar de daders vandaan kwamen. De autoriteiten onderzoeken nog of de arrestanten iets te maken hebben met lokale terreurnetwerken.

De politie arresteerde zaterdag twee mannen op verdenking van betrokkenheid bij de bomaanslag op een drukke toeristenbazaar van 7 april, waarbij twee Fransen en een Amerikaan omkwamen. Een derde verdachte werd door de politie achtervolgd. Tijdens de achtervolging sprong de man van een brug in het centrum van Caïro, waarbij hij een bom die hij bij zich had liet ontploffen. Vier toeristen en drie Egyptenaren raakten gewond, de dader kwam om.

Een kleine twee uur later openden de zus en de verloofde van de man in een ander deel van Caïro het vuur op een bus met Oostenrijkers. De toeristen bleven ongedeerd, maar er raakten wel twee Egyptenaren gewond. De autoriteiten zeggen dat de zus na de mislukte aanslag de verloofde van haar broer doodschoot, om daarna zelfmoord te plegen. Volgens ooggetuigen heeft de politie echter ook op de daders geschoten.

De beide aanslagen zijn opgeëist door de Abdullah Azzam Brigades. Volgens de autoriteiten gaat het om een kleine groepering, en is er geen sprake van een goedgeorganiseerd terreurnetwerk. Met de aanslagen proberen extremisten waarschijnlijk de toeristenindustrie, en daarmee de regering, onder druk te zetten.


De lokatie van de eerste aanslag van gisteren