[upd] 'Mohammed B. maakte videotestament'

Rob (R@b)
Een anonieme informant van de Utrechtse politie blijkt te hebben verklaard dat Nederlandse moslimextremisten vooraf op de hoogte waren van de plannen van Mohammed B. om Theo van Gogh te vermoorden. Ook hebben ze geld ingezameld om die moord te laten plaatsvinden. Het KRO-programma Reporter onthult vanavond de processen-verbaal van de Utrechtse politie met de verklaringen van de informant.

Volgens de getuige heeft Mohammed B. ook een martelaarstestament op video gemaakt. Op de band vertelt B. Van Gogh te hebben gedood en martelaar te zijn geworden. B. ging ervan uit dat hij door politiekogels zou sterven na zijn daad op 2 november. Justitie zegt dat die band niet is gevonden.

De getuige is twee dagen na de moord op Van Gogh gehoord. Hij legt een verband met de omstreden El Tawheed-moskee in Amsterdam- West. ''De jongen die Van Gogh heeft doodgeschoten hoorde bij een extreme groep die in de El Tawheed komt. Binnen die extreme groep was van tevoren bekend dat die jongen Theo van Gogh zou gaan vermoorden. Hij had ook toestemming gekregen om dit te doen.''

Verder heeft de getuige verklaard dat hij had gehoord dat radicale moslims al geruime tijd voor de moord geld aan het inzamelen waren: ''Al een paar maanden geleden werd verteld dat extreme moslims bezig waren met geld inzamelen om Van Gogh en Hirsi Ali te vermoorden.''

Update 14:39
In Reporter vanavond zegt plaatsvervangend hoofd van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD), Theo Bot, dat de veiligheidsdienst waarschuwingen in de wind heeft geslagen dat Mohammed B. mogelijk zou overgaan tot de moord op Van Gogh. Volgens hem heeft de AIVD ruim voor de moord, in de zomer van 2004, met een lid van de Hofstadgroep gesproken die B. als gevaarlijk typeerde. De AIVD dacht echter dat de tipgever anderen wilde belasten om zichzelf vrij te pleiten.

De uitspraak van Bot is in tegenspraak met de uitspraak die AIVD-directeur Sybrand van Hulst afgelopen donderdag in Netwerk deed. Die zei toen dat de dienst absoluut niets te verwijten valt. Hij reageerde op berichten dat de AIVD vooraf getipt was over de moord op Van Gogh.
-
Reporter wordt vanavond om 21:30 uitgezonden op Nederland 1. De uitzending draait om de Hofstadgroep. Reporter probeert antwoord te geven op de vraag waarom justitie tot nu toe zo weinig succes boekt in terreurzaken. En waarom Mohammed B. ten onrechte beschouwd werd als een onbelangrijk figuur binnen het netwerk van radicale moslims.