'NVU provoceerde rellen rond moskee'

Gertjan (Kozzmic)
Icoon Binnenlands nieuwsDe neo-nazistische splinterpartij Nederlandse Volksunie (NVU) zit achter de ongeregeldheden rond een moskee in het Limburgse Venray, begin deze maand. Dat beweren medewerkers van het lokale jongerencentrum Dingus. Een kleine groep NVU'ers afkomstig uit Venray, Eindhoven en Zwolle zou de rellen hebben geprovoceerd door flessen naar de moskee te gooien. De politie zegt hiervoor geen aanwijzingen te hebben.

Volgens een afgerond onderzoek van de politie waren twee of drie onbekende personen de gangmakers van het incident. Het politierapport heeft het over een niet-georganiseerde spontane actie. De flessengooiers hadden zich losgemaakt uit een groep jongeren dat op een grasveldje vlakbij de moskee zat. Nadat het gebouw met bierflessen was bekogeld sloeg de vlam in de pan doordat de jongeren op het grasveld werden aangevallen door een groep Turkse jongeren.

Een 33-jarige inwoner van Belfeld, een 21-jarige man uit Zwolle en een 17-jarige inwoner van Tegelen werden naar aanleiding van de vechtpartij aangehouden. Later bleek dat de 33-jarige eerder was veroordeeld voor zware geweldpleging, en op verlof was van tbs met dwangverpleging. Volgens de politie waren personen van buiten Venray betrokken bij de ongeregeldheden, waarbij één persoon gewond raakte.

Overigens meldde de anti-facistische onderzoeksgroep Kafka al eerder dat NVU'ers mogelijk betrokken waren bij de rellen in Venray. Op een foto van een bezoek van minister Rita Verdonk aan Venray zou onder meer de penningmeester van de Germaanse Jeugd, de jongerenorganisatie van de NVU, te herkennen zijn. Verdonk was op 15 april in de Limburgse gemeente om jongeren van allochtone en autochtone kant met elkaar in gesprek te brengen.

Minister Verdonk praat met Venrayse jongeren
Minister Rita Verdonk in gesprek met Venrayse jongeren. Geheel rechts
zit Tom van den Hoek, penningmeester van de Germaanse Jeugd.