Zorgen over extreem-rechts op internet

Rob (R@b)
IcoonRacisme-onderzoekers maken zich grote zorgen over de populariteit die extreem-rechtse internetfora op de jeugd hebben. Met duizenden bezoeken jongeren websites als Holland-hardcore en Stormfront, zo meldt dagblad Trouw vandaag.

'Holland-hardcore' bestaat sinds juni 2004 en telt 3.969 leden, voornamelijk jongens tussen de 15 en 20 jaar. De ledenlijst laat zien dat zij voor het overgrote deel uit dorpen en steden buiten de randstad komen. Velen van hen hebben een hekel aan allochtonen en moslims, maar keuren gewelddadige acties als de twee brandstichtingen op de islamitische basisschool Bedir in Uden af. Het is een vrijplaats voor iedereen die zijn of haar mening kwijt wil over asielzoekerscentra, het nieuws, hardcore-feesten, acties en demonstraties. Uitlatingen op het forum liegen er niet om: 'Geen gek@nker Nederland moet blanker', 'Eigen volk eerst' en 'NL trots en vrij, de islam hoort daar niet bij'.

Op het forum van 'Stormfront' zijn minder jongeren actief, dan op 'Holland-hardcore'. Dit Amerikaanse webforum trekt dagelijks 37.325 bezoekers, van wie 18,5% uit Nederland komt. Volgens de bezoekers zijn de discussies hier van een hoger niveau dan op Holland-hardcore. Het gebruik van raciale scheldwoorden en het woord kanker is op dit forum niet toegestaan.

Kafka
Willem Hart van de antifascistische onderzoeksgroep Kafka maakt zich vooral druk om de jongeren die elkaar via de fora ophitsen in hun haat jegens allochtonen. In het artikel 'Gabbers anno 2005' dat afgelopen maand verscheen, schrijft Hart, die zich regelmatig op deze sites begeeft: ''Het is beangstigend hoe makkelijk jongeren op die sites worden beïnvloed en gemobiliseerd. De berichten erop zijn heel selectief. Het is een gevaarlijk en groot probleem.'' Hij vindt het niet verwonderlijk dat uit het deelnemersveld van 'Holland-hardcore' een aantal personen is overgegaan tot gewelddadige acties. Brandstichting bijvoorbeeld, in een islamitische school.

Een persoon die actief is op 'Holland-hardcore' onder de naam Zyphax, claimt inderdaad betrokken te zijn geweest bij de brandstichting op de islamitische basisschool Bedir in Uden van afgelopen november. ''Ik was toen nog een zogeheten Lonsdale-jongere: een leek die geen idee heeft waar hij over praat. Nu weet ik dat het volkomen onzin is om white-powertekens en hakenkruizen op een moskee te zetten, omdat Turken tot het arische ras behoren en Hitler een islamitische SS-divisie had.''

Optreden
Zowel Willem Hart als Jaap Van Donselaar, onderzoeker van onder meer de Anne Frank Stichting, vinden dat justitie moet optreden tegen racistische uitlatingen op internet en tegen de extreem-rechtse internetfora. Ze wijten de toenemende populariteit van extreem-rechts onder jongeren voor een groot deel aan deze webfora.

Volgens het openbaar ministerie (OM) speelt de vluchtigheid van het medium hen echter deels parten: ''Het is lastig te achterhalen wie erachter zit. Wil je iemand vervolgen die racistische teksten op het internet plaatst, dan moet diegene op heterdaad worden betrapt'', zegt een woordvoerster. Bijkomend probleem is dat zowel Stormfront als Holland-hardcore op Amerikaanse servers draaien, en dus niet onder de Nederlandse wetgeving vallen. Maar volgens Hart kan de politie internet aftappen en achterhalen wie achter de sites zit. ''Wat de overheid doet blijft hap-snap-werk. Toch moet iedereen die goed naar deze sites kijkt, het gevaar en de omvang van het probleem zien''.

-
Zie ook: ''Lonsdale-jeugd' radicaliseert in hoog tempo' met commentaar van Van Donselaar.