Geboortedorp paus schenkt gratis bier

Gertjan (Kozzmic)
Icoon Buitenlands nieuwsHet Beierse dorp Marktl am Inn verkeert sinds dinsdagavond in jubelstemming. Het plaatsje in het zuiden van Duitsland is het geboortedorp van Joseph Ratzinger, sinds gisteren beter bekend als paus Benedictus XVI. Tot diep in de nacht proostten de uitgelaten dorpsbewoners met gratis verstrekt bier.

Vandaag werd het dorp vervolgens overspoeld door een invasie van journalisten en cameraploegen. Inmiddels zijn de straten van Marktl versierd met Vaticaanse vlaggen en foto's van de nieuwe lokale held. Een plaatselijke bakker presenteerde vanochtend een speciaal pausbrood met kaneel en rozijnen. De plaatselijke hoteliers dromen ondertussen al van het geld dat binnen kan stromen als Marktl een bedevaartsplaats voor Duitse gelovigen zal worden.

In Duitsland is overal met enthousiasme gereageerd op de verkiezing tot paus van een landgenoot. "Een grote eer voor Duitsland", zo bestempelde bondskanselier Gerhard Schröder de promotie van kardinaal Ratzinger. "Wij zijn paus", opende het dagblad Bild vanochtend uitbundig. Een andere krant was minder positief. Die Tageszeitung opende met een zwarte voorpagina met de centrale tekst 'Oh, mein Gott!'. Erboven stond in kleinere letters 'Ratzinger nieuwe paus'.

Wir sind Papst
'Wij zijn paus', de opening van het dagblad Bild