Eerwraak motief voor Culemborgse moord

Sabine (sbientje)
Pim_In_Memoriam en Dora_van_Crizadak hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuwsEen 21-jarige man van Iraaks-Koerdische afkomst wordt door justitie verdacht van het vermoorden van zijn zus uit eerwraak. Dit bleek vrijdag uit een pro-forma zitting in de zaak. Het slachtoffer, een 18-jarige moslima met een westerse levensstijl, werd half januari 2005 vermoord. Twee weken daarvoor was zij bevallen van een dochter.

De man, die als asielzoeker in Nederland verblijft, wordt momenteel in het Pieter Baan Centrum (PBC) onderzocht. Op verzoek van de rechtbank zal het PBC ook onderzoeken of de islamitische achtergrond van de man een rol speelde bij de moord. Overigens bedreigde de man zijn zus al eerder. De jonge vrouw deed daarvan in november 2004 aangifte.

De rechtbank wil ook een tante en tevens pleegmoeder van de vermoorde vrouw ondervragen. Justitie hoopt zo te achterhalen of de moord gepleegd is in opdracht van familie in Irak. De pleegmoeder is inmiddels ondergedoken. Ze vreest voor haar leven, omdat familieleden haar verwijten dat zij het slachtoffer te veel haar gang heeft laten gaan.

--
Eerdere berichtgeving:
'Eerwraak motief moord op 18-jarige'
Stille tocht voor vermoorde 18-jarige