Donner tegen actie voor asielzoekers

Jasper (Flumina)
JahWe en Pim_in_Memoriam hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Minister van Justitie Piet Hein Donner is tegen een algemeen pardon van de koningin aan de 26 000 uitgeprocedeerde asielzoekers. Hij meent dat er dan sprake is van willekeur. Dit is een tegenslag voor schrijfster Marion Bloem, die handtekeningen verzamelt voor een koninklijk pardon.

Op www.eenroyaalgebaar.nl zijn er ruim 135 000 reacties ontvangen om de asielzoekers ter gelegenheid van het 25-jarige jubileum van Beatrix' koninginschap een pardon te verlenen. Bekende Nederlanders als Katja Schuurman, Freek de Jonge en Ronald Giphart ondersteunen de actie. Op 29 april zal het verzoekschrift aan alle landelijke politici worden aangeboden.

Aangezien de ministers verantwoordelijk zijn voor het handelen van een regerend vorst, kan koningin Beatrix de beslissing niet op eigen houtje nemen. Ook minister-president Jan Peter Balkenende is tegen een pardon, zo liet hij merken tijdens zijn wekelijkse persconferentie. "Een generaal pardon past niet in het kabinetsbeleid", vindt Balkenende.

Er loopt nog een ander initiatief: een algemene strafvermindering voor gevangen. Dit is voor Balkenende tevens onbespreekbaar. "Dat middel is al tientallen jaren niet gebruikt en dat houden we zo."