Artsen maken borstimplantaten uit stamcellen

Nicole (omearos)
JahWe had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Medisch nieuwsSiliconenborsten zullen binnen tien jaar vervangen zijn door implantaten van lichaamseigen cellen. Althans, volgens onderzoek aan de universiteit van Illinois, in Chicago.

Jeremy Mao, onderzoeker aan de universiteit, gebruikt stamcellen om vetcellen te kweken. Uit proeven met muizen blijkt dat de geimplanteerde hompjes cellen na vier weken nog dezelfde vorm en grootte hebben. Kunstmatige implantaten verliezen na ongeveer twee weken al hun vorm.

Implantaten gemaakt van stamcellen kunnen een veilig alternatief zijn voor siliconen. De implantaten die tegenwoordig gebruikt worden kunnen scheuren of hinderen bij onderzoek naar borstkanker. De implantaten van stamcellen zijn waarschijnlijk mooier en blijven ook langer mooi. Ze houden langer hun vorm en grootte dan kunstmatige implantaten. Deze krimpen gemiddeld met 40% tot 60% over een periode van een paar jaar.

Voor het kweken van de vetcellen wordt er beenmerg gebruikt. Deze wordt zodanig gestimuleerd dat er vetcellen gevormd worden. Dit wordt gedaan in een soort mal, om de juiste vorm te krijgen.

In de toekomst zou het groeiproces plaats kunnen vinden in de borst van de patiënte in een mal die veilig afgebroken kan worden door het lichaam. Ook zou het principe gebruikt kunnen worden voor hersteloperaties.