Zomertijd: klok vannacht een uur vooruit

Ferry (Veerboot)
Zomertijd: klok een uur vooruitKomende nacht gaat de zomertijd weer in. Dat betekent dat om 02.00 uur de klok een uurtje vooruit gezet moet worden naar 03.00 uur. De zomertijd duurt dit jaar tot zondag 30 oktober. Dan gaat de klok weer een uurtje terug.

De zomertijd zorgt ervoor dat het niet in het holst van de nacht al licht wordt, maar dat het 's ochtends een uurtje langer donker blijft. 's Avonds daarentegen kunnen we een uur langer van het daglicht profiteren. Zonder zomertijd zou het eind juni tegen half vier 's ochtends licht worden en tegen half tien 's avonds donker, maar dankzij de zomertijd verschuift de daglichtperiode een uur.

De zomertijd werd in Nederland in 1977 heringevoerd. Eerder was deze van 1916 tot 1945 al van kracht. De Londense aannemer William Willett was de eerste die de zomertijd serieus voorstelde. In zijn pamflet "Waste of Daylight" schreef hij: "Gedurende de helft van het jaar schijnt de zon al een paar uur als wij nog liggen te slapen en gaat ze al onder als we thuiskomen van ons werk. Waarom zetten we de klok in die periode niet vooruit?"

Hij had becijferd dat het invoeren van de zomertijd zeer veel elektriciteitskosten zou kunnen besparen. Ondanks steun van een aanzienlijke groep parlementsleden, was hij niet bij machte om het van de Britse regering gedaan te krijgen. Twee jaar na het uitbreken van de eerste Wereldoorlog (in 1916 dus) werd de zomertijd echter alsnog ingevoerd in eerst Duitsland en later andere delen van de wereld.