Veertien jaar cel voor moord op barman

Jasper (Flumina)
De man, die in juli 2004 de Beverwijkse barkeeper Erwin Laan heeft vermoord, is vandaag in Haarlem veroordeeld tot veertien jaar cel. Het Openbaar Ministerie had zestien jaar cel geëist. De veroordeelde Maurice van L. was een goede vriend van Erwin Laan en had zelfs na zijn dood een stille tocht georganiseerd ter nagedachtenis aan de barman.

De 26-jarige Maurice van L. schoot de barman dood na sluiting van café De Eindspurt. Hij zou samen met hem en enkele anderen op vakantie gaan naar Griekenland en moest de reis boeken. Maurice van L. stak het geld in eigen zak. Om verdachtmaking te voorkomen schoot hij de barman dood in de hoop dat men dacht dat het om een roofmoord ging. Daarom stal hij achthonderd euro uit de kassa. Maurice van L. raakte verdacht toen bleek dat hij als laatste in het café aanwezig was en geldproblemen had.

Een 19-jarige Heemskerker, die het moordwapen had geleverd, kreeg vier maanden celstraf vanwege verboden wapenbezit. Het OM had negen maanden, waarvan drie voorwaardelijk, geëist voor medeplichtigheid aan moord. De rechtbank achtte medeplichtigheid niet bewezen.