'Allochtone meid R'dam leeft vaak miserabel'

Bart (veekeend)
Icoon Binnenlands nieuws Een onderzoek door de Rotterdamse PvdA naar de leefsituatie van Rotterdamse, veelal allochtone, meiden tussen de dertien en 23 jaar laat schokkende cijfers zien. Twintig procent van de 40.000 meiden is slachtoffer van huiselijk geweld. Tien procent heeft ooit een zelfmoordpoging gedaan.

Ruim de helft van de in Rotterdam woonachtige Kaapverdische meiden wordt door haar (stief)vader seksueel misbruikt. Een kwart van de opgroeiende meiden slaapt slecht. Zeventien procent heeft een laag zelfbeeld. Achtduizend meiden kampen met huiselijk geweld. Daarbij gaat het om mishandeling, grote psychische druk en emotionele chantage, een opgelegd maatschappelijk isolement, seksueel misbruik of ontvoering.

Vooral Turkse en Marokkaanse meisjes hebben vaak een miserabel leven. Vaak lijden ze onder hun gedwongen uithuwelijking. Geëmancipeerde meiden die weigeren, hebben de grootste moeite om een partner te vinden met dezelfde achtergrond. Importbruiden blijken vaak in een sociaal isolement te leven. Ze worden in familiekring opgesloten, hebben geen zelfstandige verblijfsvergunning en moeten zich schikken naar de grillen van man en schoonmoeder. "Er zijn situaties die in de buurt komen van moderne slavernij", aldus één van de onderzoekers.
_
Meer achtergronden en onderzoeksresultaten in dit artikel.