Spaanse tegenpaus Gregorius XVII overleden

Gertjan (Kozzmic)
Icoon opmerkelijk nieuwsTerwijl in Vaticaanstad de internationaal als paus erkende Johannes Paulus II kampt met een steeds slechter wordende gezondheid is in het Zuid-Spaanse Utrera de geestelijke Clemente Domínguez Gómez overleden. De 58-jarige Gómez stond bekend als 'tegenpaus', nadat hij zichzelf uitriep tot Gregorius XVII, de 'enige echte paus'.

In de ogen van Gómez was Johannes Paulus II de 'antipaus', die onder invloed stond van marxisten en vrijmetselaars. De Spanjaard claimde dat hem in 1969 door de Maagd Maria was opgedragen zich voor te bereiden op het hoogste katholieke ambt. Hij werd in 1976 tot bisschop gewijd door de Vietnamese geestelijke Pedro Martin Ngo-Din Thuc. In het Palmar de Troya, in de buurt van Sevilla, liet hij een enorme kathedraal bouwen, waar hij zich terugtrok met enkele honderden aanhangers. In 1988 werd zijn geloofsorde door de Spaanse overheid erkend als religieuze genootschap.

Gregorius XVII baarde opzien door onder andere de Spaanse dictator Franco en ontdekkingsreiziger Columbus heilig te verklaren. De koninklijke familie van Spanje werd daarentegen geëxcommuniceerd. De doodsoorzaak van Gómez is niet bekend gemaakt. Tevens is niet duidelijk of hij zal worden opgevolgd.

Gregorius XVII
De Spaanse 'tegenpaus' Gregorius XVII overleed op 58-jarige leeftijd