Meer gescheld op tv, maar minder gevloek

Jeroen (steenz)
Icoon Media nieuws Het grove taalgebruik op de Nederlandse tv-zenders is in 2004 toegenomen ten opzichte van het jaar daarvoor. Per week waren er gemiddeld 1850 grove woorden te horen, wat neerkomt op 1,3 per uur. Er werd meer gescholden dan in 2003, maar juist minder gevloekt. Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd onderzoek van TNS NIPO, waarbij drie weken lang 16 uur per dag alle tv-zenders bekeken werden.

Onder grove woorden rekenden de onderzoekers scheldwoorden, verwensingen, (verbasterde) vloeken en schuttingtaal. Het gebruik van bijvoorbeeld 'God' of 'Jezus' als stopwoorden of het gebruik van 'potverdorie' en 'jeetje' werd door de onderzoekers ook als vloeken gezien. Onder schuttingtaal werden uitdrukking als 'er is geen zak aan' meegeteld, en een voorbeeld van een verwensing is 'val dood'.

Net als in 2003 kwamen er op BNN het meeste grove woorden langs. Met 5,1 per uur lag dit aantal echter wel een stuk lager dan de 7,7 per uur van 2003. De VARA nam bij de publieke omroepen de tweede plaats in, met 4,1 per uur. De grofste commerciële omroep bleek Veronica, met 2,5 grove woorden per uur. De EO en de NOS scoorden met slechts 0,3 per uur het laagst.

Het grove taalgebruik bestaat vooral uit schelden en schuttingtaal. Het aandeel van schelden steeg het hardst, van 27 procent in 2003 naar 38 procent vorig jaar. Het aandeel van vloeken nam juist af van 24 procent naar 18 procent.