Grote demonstratie in Brussel

Jasper (Flumina)
Tienduizenden vakbondsleden hebben vandaag in Brussel gedemonstreerd voor een socialer Europa. Hun woede was vooral gericht tegen de nieuwe dienstenrichtlijn van de Europese Unie. De dienstenrichtlijn moet Europa concurrerender maken.

Deze dienstenrichtlijn, opgesteld door oud-eurocommissaris Bolkestein, moet het eenvoudiger maken voor bedrijven om in andere landen hun diensten aan te bieden. Bedrijven mogen overal in Europa werken volgens de regels in eigen land. Zo is het voor bedrijven makkelijker opdrachten in het buitenland uit te voeren, zonder zich zorgen te maken over allerlei regels en bureaucratische belemmeringen.

Vakbonden vrezen voor uitholling van de arbeidsrechten van werknemers. Poolse werknemers zouden bijvoorbeeld volgens hun regels hier legaal kunnen werken zonder dure premie's te betalen. Ook wordt gevreesd dat bedrijven hun hoofdkantoor verplaatsen naar een EU-land, waar de ontslagbescherming slecht is geregeld.

De manifestatie was een organisatie van het Europees Vakverbond. Tegelijkertijd waren er gelijklopende betogingen van jongerenorganisaties en de andersglobalisten en van het Europees Sociaal Forum.