[update] GroenLinks kiest nieuwe voorzitter

Rob (R@b)
Nevin ÖzütokVandaag zullen de leden van GroenLinks een nieuwe partijvoorzitter kiezen. Dat gebeurt op het jaarlijkse partijcongres in Rotterdam. Gekozen kan worden tussen de huidige voorzitter Herman Meijer, en vakbondsbestuurder Nevin Özütok.

Verder zullen de leden stemmen over een migratiestuk. Voorgesteld wordt dat het recht op asiel moet worden beschermd, en dat vluchtelingen die langer dan drie jaar in een asielprocedure zitten automatisch een permanente verblijfstatus krijgen. Ook moet er ongelimiteerd vrij verkeer van werknemers binnen de Europese Unie komen, en een dubbele nationaliteit moet mogelijk blijven.

Update 16:41
Herman Meijer is herkozen als voorzitter van GroenLinks. Meijer, sinds februari 2003 voorzitter, werd door tweederde van het congres verkozen boven Özütok.

Fractievoorzitter Femke Halsema hield een toespraak waarin ze de PvdA opnieuw opriep, om samen met Groenlinks en de SP de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 in te gaan. Verder beschuldigde Halsema de regering van ''hysterie en apathie''. Volgens haar is Balkenende afwezig of houdt zijn mond, in een ''rechtse regering'' die te weinig luistert naar ''deskundigen uit de praktijk'' en nog altijd strijdt ''om de erfenis van Fortuyn''.