'God zal Sharon doden'

Bart (veekeend)
Icoon Israel / Palestina Het is een kwestie van tijd of God zal de Israëlische premier Ariel Sharon doden. In bedekte termen zei de invloedrijke Israëlische rabbi en geestelijk leider van de orthodoxe Shas-partij, Ovadia Yosef, dat 'de boosaardige' die de Israëlische kolonisten verwijdert van de Gazastrook door God gedood zal worden.

Met 'de boosaardige' lijkt de rabbi te doelen op premier Ariel Sharon. Hij is voornemens om deze zomer in de Gazastrook alle joodse nederzettingen te ontruimen. Ook op de Westelijke Jordaanoever zal dit gebeuren.

Yosefs uitspraken hebben tot een rel in het Israëlische parlement geleid. Zo willen enkele parlementariërs dat een gerechtelijk onderzoek wordt gestart vanwege opruiing. Dit gaat volgens een anonieme bron binnen het ministerie van justitie niet gebeuren.

Het is niet voor het eerst dat Yosef gepeperde uitspraken doet. Zo riep hij eerder al tot het 'vreugdevol' met raketten vernietigen van Arabieren. Verder zorgde hij voor enorme opschudding door te beweren dat de zes miljoen joden die stierven tijdens de holocaust, gereïncarneerde zondaren waren.