Fikse strafeis voor stelen pak wasmiddel

Rob (R@b)
Wegens het stelen van twee pakken wasmiddel bij Albert Heijn is gisteren voor de rechtbank van Alkmaar tegen de 44-jarige P. van A. twee jaar celstraf geëist. Van A. is een veelpleger en is de eerste die de ''eer'' te beurt valt om volgens een nieuwe maatregel streng veroordeeld te worden voor een kleine misdaad. Deze maatregel moet er voor zorgen dat 'stelselmatige daders' ook voor kleine vergrijpen langdurig kunnen worden opgesloten.

De officier van Justitie beaamde dat dergelijke kleine vergrijpen normaal gesproken door een politierechter worden afgedaan. Toch heeft hij de zaak voor de meervoudige strafkamer gebracht omdat verdachte, die al twintig jaar heroïne gebruikt, zo'n enorme waslijst aan veroordelingen op zijn naam heeft staan, dat alleen langdurig opsluiten nog helpt om hem te laten stoppen met crimineel gedrag.

Van A. staat in de top 5 van Alkmaarse veelplegers en is de afgelopen vijf jaar 21 keer opgepakt en 14 keer veroordeeld. Omdat Van A. niet langdurig wil worden opgesloten in een gesloten kliniek - waar hij aan zijn verslaving behandeld zou kunnen worden - moet de maatschappij maar op deze wijze twee jaar van hem worden verlost, zo betoogde de officier van justitie. Uitspraak over 14 dagen.