Ziekteverwekkers in wiet coffeeshops

Jeroen (steenz)
Icoon Medisch nieuws In de wiet die je bij coffeeshops kunt kopen komen regelmatig micro-organismen voor die schadelijk zijn voor de gezondheid. Voor chronische zieke patiënten kan dit zelfs voor ernstige infecties zorgen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Instituut Biologie van de Rijksuniversiteit Leiden.

In de geteste proefmonsters werden diverse micro-organismen gevonden die "zeer schadelijk zijn voor mensen met een lage weerstand". Mensen met bijvoorbeeld kanker, aids of multiple sclerose hebben zo'n verlaagde weerstand. Voor mensen met een normale weerstand is er overigens weinig gevaar.

In één van de proefmonsters werden E. coli-bacteriën aangetroffen, die normaal onder andere in ontlasting voorkomen. In het buitenland zitten deze bacteriën vaak in het kraanwater, waar ze diarree veroorzaken bij veel vakantiegangers. In een aantal andere monsters werd een schimmel aangetroffen die gevaarlijke longinfecties kan veroorzaken.

Mensen die de wiet voor medicinale doeleinden gebruiken, kunnen daarom volgens de onderzoekers beter inkopen doen bij het ministeriële Bureau Medicinale Cannabis. Omdat de wiet daar onder steriele omstandigheden wordt gekweekt, is die wel vrij van ziekteverwekkers.