Psychische zorg in jeugdgevangenissen onder de maat

Sabine (sbientje)
pberends had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuwsDe psychische zorg in de vijftien jeugdgevangenissen in Nederland is onder de maat. Dit blijkt uit een onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) uit 2004. Steeds meer jongeren in jeugdgevangenissen hebben een psychische stoornis. Het gaat hierbij niet alleen om gedetineerden, maar ook om jongeren waarvoor in gewone psychiatrische instellingen voor jeugd geen plaats is.

In de instellingen is te weinig geschoold personeel aanwezig. Ook worden stoornissen te laat onderkend en beperkt de behandeling zich veelal tot het toedienen van medicatie. De IGZ schat dat 70 procent van de jongeren in jeugdgevangenissen psychische problemen heeft. Hierbij worden ook aanpassings- en gedragsstoornissen meegeteld.

Volgens de regels moet minimaal één verpleegkundige op de 50 jongeren en één psychiater op ongeveer 58 jongeren werken. In de praktijk worden deze regels niet nageleefd. Eén verpleegkundige werkt gemiddeld met 90 jongeren en een psychiater behandelt zelfs ongeveer 425 jeugdigen.