Westbroek niet welkom bij burgemeestertour

Gertjan (Kozzmic)
Icoon politiek binnenland nieuwsHenk Westbroek is ondanks een eerdere uitnodiging niet welkom bij een bustour die minister Thom de Graaf organiseert om de gekozen burgemeester te promoten. De zanger, deejay en politicus kreeg een week geleden te horen dat de uitnodiging was ingetrokken. Hij heeft het vermoeden dat De Graaf zijn veto heeft uitgesproken.

Westbroek, die zich kandidaat wil stellen voor het burgemeesterschap van Utrecht, had de uitnodiging met beide handen aangegrepen. Op verzoek van het organiserende bureau BKB had hij tevens een debat in zijn radioprogramma op Yorin FM geregeld. Ook dit radiodebat is van de baan. "Dat van Yorin is jammer", zegt woordvoerder Erik van Bruggen van BKB. Volgens Van Bruggen waren uiteindelijk te veel bekende Nederlanders uitgenodigd, en viel Westbroek na overleg met het ministerie af.

"Ik heb een keer iets niet zo aardigs gezegd over De Graaf, geloof ik", denkt Westbroek. Een woordvoerder van de minister verklaart niets te weten van de uitnodiging van Westbroek. Van Bruggen zegt dat het ministerie Westbroek 'niet zo'n goed idee vond'. Voor schrijver Ronald Giphart, die wel welkom was, reden om ook niet mee te doen aan de tour. Giphart zou op 2 maart tijdens een rit van Amsterdam naar Utrecht de weblog gekozenburgemeester.com bijhouden.

Met de tour wil minister voor Bestuurlijke Vernieuwing Thom de Graaf de argumenten voor een gekozen burgemeester onder de aandacht brengen. Het kabinet heeft het voorstel overigens nog in voorbereiding. De Tweede Kamer moet hierover uiteindelijk beslissen.