Steeds meer spijbelaars voor de rechter

Jeroen (steenz)
Icoon Binnenlands nieuws Het Openbaar Ministerie (OM) pakt spijbelende scholieren steeds harder aan. Zowel de spijbelaars als hun ouders worden steeds vaker voor de rechter gesleept. In 2004 werden er bijna 5.000 zaken door Justitie behandeld, wat drie keer zo veel is als in 1998. Dat meldt het Algemeen Dagblad op basis van een overzicht van het OM.

In de eerste instantie wordt spijbelen altijd aangepakt via bureau Halt. Pas als dat helemaal niet blijkt te helpen wordt Justitie ingeschakeld en moeten de scholieren voor de rechter verschijnen. "Het zijn dus echt de ernstige gevallen die voor de rechter verschijnen", aldus H. Velthoen van de Landelijke Vereniging van Leerplichtambtenaren.

Ongeveer de helft van de 5.000 hardnekkige spijbelaars moet uiteindelijk voor de rechter komen. Daar krijgen ze meestal een werk- of leerstraf, maar het OM kan spijbelaars en hun ouders ook een boete van maximaal 2.250 euro opleggen.

Het aanpakken van spijbelen is een prioriteit van het OM, omdat het vaak een voorloper is van crimineel gedrag. "De resultaten zijn heel positief. In veruit de meeste gevallen lukt het kinderen terug naar school te krijgen", aldus officier van justitie P. van der Valk.