Funda zet persoonlijke info online

Jeroen (steenz)
Icoon Digital nieuws Huizensite Funda heeft per ongeluk de emailadressen van zijn abonnees online gezet. Ook een logbestand met inloggegevens voor de ftp-server en de database waren korte tijd voor iedereen toegankelijk. De bestanden zijn inmiddels weer offline gehaald, maar hebben wel lang genoeg online gestaan om door zoekmachine Google geïndexeerd te worden.

De abonneegegevens bestaan uit een logbestand met 6651 emailadressen van abonnees erin. Dit bestand is door Google gearchiveerd. Ook het bestand met de wachtwoorden, die inmiddels niet meer werken, werd door Google opgeslagen.

Volgens Funda is de fout ontstaan door de ingebruikname van een nieuwe server. "Twee weken geleden hebben wij een nieuwe server geïnstalleerd. Helaas had deze server problemen. Bij het oplossen van de problemen is de server per ongeluk zo ingesteld dat deze door Google mocht worden geïndexeerd", aldus Jeroen Wilhelm, de marketingmanager van Funda.

Volgens Wilhelm was de server minder dan 24 uur verkeerd ingesteld, maar werd de website toevallig net op dat moment door Google geïndexeerd. "Wij hebben nu een verzoek bij Google ingediend om de cache te legen opdat de gegevens niet meer toegankelijk zijn."