Islamscholen getroffen door nieuwe regels

Bart (veekeend)
Icoon politiek binnenland nieuws Met de komst van strengere eisen voor het oprichten van nieuwe scholen blijkt in de praktijk dat vooral de islamitische scholen worden getroffen. Minister van Onderwijs, Van der Hoeven, komt met een pakket maatregelen die ervoor moeten zorgen dat scholen in hun schoolplan duidelijk maken hoe ze de Nederlandse waarden en normen gaan overdragen.

Van der Hoeven heeft het hierbij over "democratie, over de rechtsstaat, over de verhoudingen tussen mannen en vrouwen." Dat liet ze aan de Volkskrant weten. Met de regels wil ze voorkomen dat de islamitische scholen gesloten bolwerken worden. "Net als protestanten en katholieken, moeten islamitische kinderen leren dat hun opvatting over godsdienst niet is wat iedereen in Nederland denkt. Ook moet duidelijk zijn dat Nederlandse wetten de wetten van de godsdienst overstijgen", aldus de bewindsvrouw.

Momenteel werkt de minister aan een wetsvoorstel dat de oprichters van nieuwe scholen verplicht vooraf duidelijk te maken hoe ze hun leerlingen willen laten integreren. De minister: "Het gaat om de ononderhandelbare waarden van onze samenleving. Ik vind dat we uiteindelijk moeten kunnen zeggen: sorry, maar dit is niet wat we ervan verwacht hadden. Dan komt die school er niet."

Met de komst van nieuwe regels komt Van der Hoeven tegemoet aan de wensen van de Kamer. De nieuwe stichtingsvoorwaarden zullen ook gaan gelden voor scholen die niet door de overheid worden gefinancierd. Dat was tot nu toe niet zo. Doel hiervan is meer zeggenschap over deze scholen te krijgen. Daarbij refereert ze naar andere landen in Europa, waar islamitische scholen zijn gesticht met geld uit de Arabische wereld.