'Middengroep' kan voordeeltjes verwachten

Nolius
Vooral de 'middengroep' van de bevolking gaat profiteren van het 'oogstjaar' 2006 van het kabinet. Het Centraal Plan bureau (CPB) becijferde onlangs dat er dit jaar en vooral volgend jaar een fors economisch herstel zal zijn en dat dit vooral in 2006 flink zal doorzetten. Binnen de coalitiepartijen wordt dan ook al hardop nagedacht over wat er met eventuele meevallers gedaan kan worden.

Vooral ouderen en mensen met een laag inkomen werden ontzien om het totale bezuinigingspakket ter waarde van 13 miljard euro te realiseren. De groep daartussen, de middengroep, moest het wel ontzien. Dit was onder andere al te merken aan de sterk gestegen energierekening en ziektekosten begin dit jaar. Vooral voor deze groep wil het kabinet nu iets terug doen. Gedacht wordt dan bijvoorbeeld aan het verlagen van de WW-premie, aangezien er ook minder werklozen zullen zijn door de economische groei.

De coalitie heeft er nooit een geheim van gemaakt dat na het zuur, het zoet zou komen. Dat dit nu vlak voor de verkiezingen komt doet vooral de oppositie pijn. Zij zien de bui al hangen. Die duikelen nu dan ook al over elkaar heen om te zeggen dat er nu al iets terug moet worden gedaan. Vooral de grootste oppositiepartij, de PvdA was er als eerste bij om te zeggen dat het kabinet te veel bezuinigd heeft.

De economische groei zal dit jaar volgens het CPB ongeveer 1 procent bedragen, en oplopen tot 2,25 procent in 2006. Tegelijkertijd zal de werkloosheid dalen van 520.000 naar 485.000. Het herstel van de economie zette zich vorig jaar al in, toen de economie met 1,3 procent groeide.