Zeker 200 doden bij mijnramp China

Jeroen (steenz)
Icoon Buitenlands nieuws Bij een gasexplosie in een kolenmijn in het noordoosten van China zijn maandag tenminste 203 mijnwerkers om het leven gekomen. Daarmee is dit het ergste ongeluk in 15 jaar in de mijnindustrie van China, die als de gevaarlijkste ter wereld bekendstaat. Nog eens 22 mijnwerkers raakten gewond, en 13 zitten er nog opgesloten. Een team van 180 mensen is keihard bezig om ze te bevrijden. Dat heeft het persbureau Xinhua dinsdag gemeld.

De explosie vond 240 meter onder de grond plaats. De precieze oorzaak is nog onduidelijk omdat het onderzoek nog loopt. Mijnwerkers die het ongeval hebben overleefd hebben laten weten dat ze 10 minuten voor de explosie een krachtige en plotselinge aardschok voelden. Vlak daarna sloegen de gasdetectoren uit, en vulde een gedeelte van de mijn met rook.

De Chinese kolenmijnen zijn de gevaarlijkste in de wereld. China heeft een wereldwijd marktaandeel van 35 procent in de kolenproductie, maar er komen 80 procent van de ongevallen in kolenmijnen voor. Vorig jaar alleen al vielen er 5000 doden. Het grootste mijnongeluk uit de geschiedenis vond ook plaats in China, in april 1942. Toen vonden 1572 mensen de dood.


Mijnwerkers wachten op nieuws over hun collega's - foto: Xinhua