CDA: Verplichte anticonceptie bespreekbaar

Bart (veekeend)
Icoon Medisch nieuws Voor het CDA is het heikele punt van verplichte anticonceptie bij licht verstandelijk gehandicapten niet langer meer onbespreekbaar. Zo zou in het uiterste geval de rechter na adviezen van deskundigen een verplichte prikpil mogen voorschrijven.

Het gaat hier om een groep mensen, die niet in staat zijn om zonder hulp van anderen hun leven op de rails te houden. Het CDA wil dat door hulpverleners het maximale is gedaan om de licht verstandelijk gehandicapten van de noodzaak van de prikpil te overtuigen. Lukt dit niet, dan pas zouden deskundigen er naar moeten kijken.

De discussie rondom verplichte anticonceptie is voor velen beladen. Twee jaar geleden riep de Gezondheidsraad nog op tot een maatschappelijke discussie over dit onderwerp, hetgeen niet van de grond kwam. Het CDA betreurt dat.

Volgens CDA-woordvoerster Aasted-Madsen moeten we de ogen niet sluiten voor de realiteit dat steeds meer licht verstandelijk gehandicapten een relatie met elkaar beginnen en zelfs gaan samenwonen. Dit is een direct gevolg van het overheidsbeleid om zwakbegaafden minder in instellingen onder te brengen en vaker een plaats in de samenleving te geven.

"Dat is een prachtig beleid waar veel van die jongens en meiden gelukkiger van worden. En ik gun hun dat geluk van ganser harte. Ook dat zij gaan samenwonen vind ik leuk voor hen, maar we moeten niet vergeten dat dit tegelijkertijd bepaalde verwachtingen met zich meebrengt. Het is nu de vraag in hoeverre de samenleving moet meegaan in de kinderwens van licht verstandelijke gehandicapten", aldus de woordvoerster.