Howard Dean gaat Democraten leiden

Gertjan (Kozzmic)
Icoon Politiek Buitenland nieuwsHoward Dean is door de Amerikaanse Democratische partij gekozen tot nieuwe partijvoorzitter. De oud-gouverneur van Vermont werd unaniem door de afgevaardigden van zijn partij gesteund. De 56-jarige Dean was vorig jaar nog in de race voor de Democratische nominatie voor het presidentschap in de VS.

Dean was aanvankelijk favoriet voor de Democratische nominatie, mede dankzij een grote schare fans op het internet. Na nederlagen in meerdere staten bij de voorverkiezingen trok hij zich terug ten gunste van mede-kandidaat John Kerry. Dean heeft verklaard dat hij zich helemaal gaat richten op het partijvoorzitterschap, en dat hij zich daarom niet kandidaat zal stellen voor de presidentsverkiezingen in 2008.

De voormalige huisarts moet de Democraten weer vertrouwen gaan geven na twee verloren presidentsverkiezingen en nederlagen bij verkiezingen voor het Congres. Dean gaat zich daarbij richten op het werven van fondsen en het versterken van de partij, met name in de zuidelijke staten.