Gemeente moet verplicht naar jongeren luisteren

Nolius
Annetsje schreef voor ons via de nieuws-submit her volgende bericht:

Burgemeester, wethouders en raadsleden van de Friese gemeente Tytsjerksteradiel zijn verplicht om naar de jongeren te luisteren. Dit omdat de jongerenraad TJAC een 'burgerinitiatief' indiende. Dit houdt in dat in de raadsvergadering van 10 maart de jeugd hun situatie mag vertellen aan B&W en de raadsleden. Zij moeten dan verplicht vertellen wat zij nou aan deze situatie gaan doen.

Een jongerenraad (TJAC) hield in de gemeente een enquête onder alle 2176 jeugdigen over jongerenwoningen. Hieruit kwam naar voren dat 95 procent van de jongeren tussen de 17 en 23 jaar de woningen te duur vond of geen geschikte woning kon vinden. Samen met de partij Dorpsbelangen en welzijnswerk werd hierover een rapport gemaakt met aanbevelingen. Velen van hen willen graag zelfstandig in hun dorp blijven wonen, maar dat is zo eenvoudig nog niet.

Voorzitter Jan Lammert Sijtsema van de gemeenteraad gaf in een eerste reactie aan dat het nu 1-0 voor de jongeren staat. Het is de eerste keer in Nederland dat jongeren met succes een burgerinitiatief indienen.